Biscotti, czyli kawowo-orzechowe sucharki do maczania w kawie/herbacie

Skąd taki pomysł? A no najpierw spodobały mi się ‚wizualnie’, a potem pomyślałam, że orzechowo-imbirowy sucharek do maczania w kawie to coś, czego nie zje się szybko i naraz (jak inne ciacha), a będzie miłą przekąską właśnie do tej codziennej porannej kawy. 🙂

IMG_1615 (2)

IMG_1627 (2)IMG_1635 (2)

Na przepis trzeba było trochę poczekać, zanim wypróbowalam go kilka razy, ale oto i on:

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 110 g cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • ok. 130-150 g grubo pokrojonych orzechów (ja zawsze używam gotowej mieszanki orzechów laskowych, włoskich, ziemnych, nerkowca i migdałów, ale można zdecydować sie na jeden rodzaj i wtedy też najlepiej smakują laskowe lub migdały)
  • dodatkowo zawsze dorzucam od siebie: po ok. pół łyżeczki cynamonu, kakao i przyprawy do kawy, po 2 łyżki wiórek kokosowych, rodzynek/ żurawiny, łyżka pestek słonecznika, kilka kostek bardzo drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru.

Wykonanie:

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą (i przyprawami wedle uznania.
  2. Oddzielnie wymieszać orzechy (ew. też wiórki, rodzynki, żurawinę, pestki, imbir).
  3. Jajko zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać do niej mąkę z pkt. 1., a następnie dosypac bakalie z pkt. 2.
  4. Dłońmi w mące uformować wałek/’chlebek’ długości ok. 20 cm. Lekko go spłaszczyć i wyłożyć na blaszcze z papierem do pieczenia.
  5. Piec 25 min w 180 stopniach.
  6. Przez 10 min studzieć na kratce.
  7. Ostrym nożem deliklatnie pokroić wałek na skos na plastry grubości ok 1-1,5 cm.
  8. Piec jeszcze 25 min w 160 stopniach, lecz w połowie tego czasu obrócić ciastka na druga stronę, by wysuszyły się z obu stron. Znów ostudzić na kratce.

Z przepisu wychodzi ok. 15 sucharków. Samo wymieszanie składników trwa chwilę, dłużej cała ta otoczka przy pieczeniu. Z racji na dużą ilość orzechów nie jest to przepis najtańszy, ale jeśli ktoś lubi bakalie i kawę lub herbatę, to polecam choć raz wypróbować. Ja pozwalam sobie na ich wykonanie raz na jakiś czas. Trudno się oprzeć. 🙂

Zrobione po raz trzeci:

IMG_6419

IMG_6429

IMG_6433

IMG_6435

czwarty:

IMG_6576

niemarysia

Reklamy

2 thoughts on “Biscotti, czyli kawowo-orzechowe sucharki do maczania w kawie/herbacie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s