Skąd taki pomysł? A no najpierw spodobały mi się ‚wizualnie’, a potem pomyślałam, że orzechowo-imbirowy sucharek do maczania w kawie to coś, czego nie zje się szybko i naraz (jak inne ciacha), a będzie miłą przekąską właśnie do tej codziennej porannej kawy. 🙂
Na przepis trzeba było trochę poczekać, zanim wypróbowalam go kilka razy, ale oto i on:
Składniki:
- 110 g mąki
- 110 g cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonej kawy
- ok. 130-150 g grubo pokrojonych orzechów (ja zawsze używam gotowej mieszanki orzechów laskowych, włoskich, ziemnych, nerkowca i migdałów, ale można zdecydować sie na jeden rodzaj i wtedy też najlepiej smakują laskowe lub migdały)
- dodatkowo zawsze dorzucam od siebie: po ok. pół łyżeczki cynamonu, kakao i przyprawy do kawy, po 2 łyżki wiórek kokosowych, rodzynek/ żurawiny, łyżka pestek słonecznika, kilka kostek bardzo drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru.
Wykonanie:
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą (i przyprawami wedle uznania.
- Oddzielnie wymieszać orzechy (ew. też wiórki, rodzynki, żurawinę, pestki, imbir).
- Jajko zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać do niej mąkę z pkt. 1., a następnie dosypac bakalie z pkt. 2.
- Dłońmi w mące uformować wałek/’chlebek’ długości ok. 20 cm. Lekko go spłaszczyć i wyłożyć na blaszcze z papierem do pieczenia.
- Piec 25 min w 180 stopniach.
- Przez 10 min studzieć na kratce.
- Ostrym nożem deliklatnie pokroić wałek na skos na plastry grubości ok 1-1,5 cm.
- Piec jeszcze 25 min w 160 stopniach, lecz w połowie tego czasu obrócić ciastka na druga stronę, by wysuszyły się z obu stron. Znów ostudzić na kratce.
Z przepisu wychodzi ok. 15 sucharków. Samo wymieszanie składników trwa chwilę, dłużej cała ta otoczka przy pieczeniu. Z racji na dużą ilość orzechów nie jest to przepis najtańszy, ale jeśli ktoś lubi bakalie i kawę lub herbatę, to polecam choć raz wypróbować. Ja pozwalam sobie na ich wykonanie raz na jakiś czas. Trudno się oprzeć. 🙂
Zrobione po raz trzeci:
czwarty:
niemarysia
Reklamy
jadłbym 😀
PolubieniePolubienie
Wspaniałe! Przypominają mi włoskie cantuccini 🙂
Wypróbuję przepis na pewno!
Ściskam
PolubieniePolubione przez 1 osoba