Kokosanki

Zrobiłam je po raz kolejny i kolejny, to już naprawdę sprawdzone proporcje składników. Tak też będą prezentować sie Wasze kokosanki, jeśli skorzystacie z tego samego przepisu, który tu dołączam. 🙂

17

Składniki:

200 g wiórek kokosowych

60 g masła

140 g cukru (czasem mieszam cukier zwykły z cukrem pudrem i trzcinowym)

2 łyżki soku z cytryny (nie więcej!)

3 białka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

aromat waniliowy


Wykonanie:

1. W rondelku rozpuścić masło, dodać część cukru (100 g). Dodać wiórki. Ostudzić.

2. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać pozostałe 40 g cukru, mąkę, sok z cytryny i aromat. Delikatnie wymieszać.

3. Do białek stopniowo dodawać przygotowane wcześniej wiórki i wciąż mieszać na delikatnych obrotach.

4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać małą łyżeczką lub łyżką do lodów „górki” masy. Zachować odstępy, by kokosanki nie posklejały się przy pieczeniu.

5. Piec 20 min w 180 stopniach.

IMG_1559

Z przepisu wychodzi ok 25 sztuk kokosanek. Wykonanie zajmuje jakieś 20 min przygotowań. Od kiedy zrobiłam je raz, bardzo często pojawiają się w naszym domu. 🙂

A tak prezentowały się, gdy wyjątkowo mocno ubiłam białka:

IMG_6445

Reklamy

3 thoughts on “Kokosanki

  1. Pingback: Kokosanki vol.1 |

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s