Gorące ciastka z jabłkami

Gdzieś między ochotą a ekonomią znalazło się miejsce na domową kopię oryginału, a chodzi o chrupiące i przepyszne ciastka McDonald’s. Efekt nie jest dokładnie taki sam, ale bardzo bardzo podobny, równie wyśmienity i chcę wierzyć, że choć trochę zdrowszy. 🙂

11

Podstawą jest jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego i jedno duże jabłko, które starczą na wykonanie 6 ciastek. Przyrządzenie ich zajmuje około 30 min (z pieczeniem włącznie).


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 duże jabłko

1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego

cukier biały do posypania

1 łyżka cynamonu

1 jajko


Wykonanie:

1. Obrać jabłko. Pół zetrzeć na tarce, a pół pokroić w kostkę. Wrzucić je do rondelka, dodać cynamon i cukier, dolać nieco! wody i kilka minut poddusić na ogniu.

2. Ciasto francuskie posypać cukrem i wałkować. Nie chodzi o dodatkowe rozwałkowanie ciasta, lecz o dociśnięcie cukru do ciasta (ciasto francuskie samo w sobie nie jest słodkie, więc nie żałować sacharozy :).

3. Pociąć ciasto na kilka kawałków w kształcie, jakim chcemy otrzymać ciastka. Lepsze i „poręczniejsze” będą te węższe. Należy pamiętać o zostawieniu kawałka o takim samym rozmiarze do przykrycia ciastka, kiedy do środka wyłożymy już mus jabłkowy. Boki ciastek skleją się po posmarowaniu ich białkiem. Rozbełtane żółtko posłuży po posmarowania góry ciacha, jeśli chcemy, aby ładnie się zrumieniło. Warto na górnej części zrobić także poprzeczne nacięcia. Cała tę pozornie skomplikowana instrukcję prezentuje powyższe zdjęcie.

4. Piec ok. 15 min w 200 stopniach.

niemarysia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s