Ciasteczka z musli

Zdecydowanie moje ulubione. Odkąd brat zrobił je korzystając z książki „Pyszne 25” Anny Starmach, pojawiają się w naszym domu dość często. Trzymane w pojemniku długo zachowują świeżość. Ja jednak uwielbiam je za dwie rzeczy:

1. Robi się je bardzo szybko, a w dodatku nie trzeba nawet wyjmować miksera (zdecydowanie nie przepadam za tym).

2. Są bardzo pożywne. 3-4 większe sztuki w parze z kawą to czasem moje szybkie pierwsze śniadanie, gdy czas goni.

13


Składniki:

200g musli (płatki owsiane, orzechy, rodzynki, pestki itp. – gotowa mieszanka lub wedle upodobań)

100g mąki

80g cukru

110 g masła

1 jajko

łyżeczka proszku do pieczenia

*wg uznania i ochoty: łyżeczka cynamonu, 2 łyżki miodu, łyżeczka cukru wanilinowego, aromat


Wykonanie:

1. W rondelku rozpuścić masło. Ostudzić.

2. Rozbełtać jajko.

3. W misce wymieszać składniki suche (także przyprawy).

4. Do miski dolać masło. Wymieszać. Dodać jajko. Wymieszać (tu także jest miejsce na miód i ewentualny aromat).

5. Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenie układać ciasteczka. Jeśli robię je ‚tylko’ dla domowników, rozwałkowuję całość na grubość ok. 1 cm i kroję nożem na  prostokąty. Jeśli mają być ‚na prezent’ wtedy bawię się w wycinanie kształtów z foremek lub po prostu wykładam je na dno silikonowych foremek do muffinek.

6. Piec 15 min w 190 stopniach.

14

innym razem:

IMG_6579

niemarysia

Reklamy

One thought on “Ciasteczka z musli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s