Sałatka Paryska

Tak nazywa się moja ulubiona sałatka, którą zawsze zamawiałam w pewnej restauracji. Któregoś z wolnych poranków postanowiłam sama taką przygotować, smak okazał się bardzo podobny i warty pracy. Jest bardzo sycąca, więc w zasadzie polecam ją na obiad.

4

Przygotowuje się ją ok. 50 min, a ilość porcji zależy od ilości użytych składników.

Składniki:

A) pierś z kurczaka

przyprawa do mięs (lub np papryka słodka, sól, pieprz)

B) ziemniaki

przyprawa do ziemniaków (lub np. wegeta)

C) sałata lodowa

kapusta pekińska

pomidory

ogórki

inne warzywa: może kukurydza czy oliwki

jajka

D) chleb

E) jogurt naturalny

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

A) Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić. Odstawić do lodówki na jakiś czas, potem podsmażyć na patelni do zrumienienia. Wyłożyć na talerze z warzywami i grzankami.

B) Obrać kilka ziemniaków i pokroić na cienkie plasterki – mają z tego wyjść „chipsy ziemniaczane”. Przypłukać zimna wodą i osuszyć. Blachę wyłozyć papierem do pieczenia. Ułozyć plasterki ziemniaków możliwie szeroko. Posmarować oliwą, posypać przyprawą. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe wyłożyć jako wierzchnia warstwę.

C) Ugotować jajka na twardo. Pokroić warzywa i wymieszane wyłożyć do misek.

D) Przygotować grzanki np w pokrojonych w kostkę kromek chleba opieczonych w tosterze lub na suchej patelni. Wyłożyć po warzywach.

E) Z wypisanych składników przygotować sos, którym nalezy polać warzywa, grzanki i kurczaka (nie ziemniaczki!).

Smacznego! 🙂

niemarysia

Reklamy

One thought on “Sałatka Paryska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s