Pierniczki korzenne

Wypróbowane razy kilka, tak posmakowały. I nigdy nie dotrwały dnia, w którym miały zmięknąć (po >dwóch tygodniach). Zawsze znikały równie szybko jak się je piecze.

9

Pakowane w pudełeczka i torebeczki stanowiły słodki dodatek do świątecznych prezentów dla najbliższych. Recenzje zawsze były pozytywne, dlatego pozwolę sobie przytoczyć przepis:

(zdjęcie przedstawia ilość jaka wyszła mi z podwójnej porcji skladników), przepis jest na ok. 60 szt.


Składniki:

500 g mąki

200 g cukru pudru

200 g miodu

120 g masła

1 jajko

10 g sody oczyszczonej

2 łyżki przypraw korzennych (np. cynamon + kardamon + niedużo gałki muszkatołowej + szczypta kakao)

dodatkowo: garść zmiażdzonych orzechów


Sposób wykonania:

1. Miód, masło, cukier puder, aromat i przyprawy rozpuścić w rondelku nie doprowadzając do zagotowania. Ostudzić.

2. Mąkę wymieszać z sodą, jajkami i orzechami.

3. Dodać składniki płynne i wyrobić ciasto na jednolitą masę.

4. Po kawałku rozwałkowywać i wykrajać pierniczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec w piekarniku (nagrzanym wcześniej) w temp. 180 stopni przez ok. 10 min.


Po upieczeniu szybko twardnieją. Tak jak wspominałam miękknie stają się po ponad dwóch tygodniach, więc ich pieczenie trzeba zaplanować odpowiednio wcześniej.

Efekt warty jest zachodu. 🙂

niemarysia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s