Gruszka w czekoladzie

Tym razem coś na słodko, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju desery 🙂 Gruszki w czekoladzie zrobiłam tylko raz i teraz trochę żałuję, bo już nie sezon, ale przepis zachowałam i na pewno jeszcze skorzystam. Cała rodzina zajadała się nimi po którymś jesiennym obiedzie.

10

Przygotowanie zajmuje ok 30 min, a przepis jest na 2 sztuki owoców. Polecam wybierać gruszki o niezbyt dużych rozmiarach.


Składniki:

2 małe miękkie gruszki

pół tabliczki czekolady

2 łyżki mleka

łyżka masła

łyżka kakao

1 + 2-3 łyżki cukru

posiekane orzechy włoskie lub płatki migdałowe

*opcjonalnie do wyboru także: aromat waniliowy / pokruszona laska wanilii / syrop barmański z rumem


Wykonanie:

1. Gruszki obrać, zostawic ogonek, a wyciąć od dołu gniazdo nasienne.

2. Zagotować wodę w garnku z 2-3 łyżkami cukru. Włozyć gruszki do gotującej sie wody i gotować ok. 20 min do zmięknienia.

3. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Ugotowane gruszki osuszyć, nałozyć na talerz, polać gorącą polewą i podypać orzechami.

5. Rozkoszować się smakiem 🙂

niemarysia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s